Колись давно, близько 3-х століть тому, виноробство, та й сам виноград були дивиною в Херсонській області. Початок виноградній лозі поклав Олександр I, на заході свого правління, за рекомендацією Фредеріка Де Ла Гарп, який в юності був наставником імператора. Де Ла Гарп “спитав вищого дозволу самодержця” про можливість заснування колонії переселенців зі Швейцарії. На що від імператора отримав ствердну відповідь і вже в 1822 році на Херсонщину була послана розвідувальна команда від швейцарської “громадськості”, а через пару років прибуло 5 перших сімей.
Мсьє Фредерік намагався всіма силами полегшити життя переселенців і всіляко сприяв розвитку колонії. За його клопотанням для земляків були зроблені всілякі послабляючи заходи перед короною: свобода віросповідання, звільнення від цивільної та військової служби, звільнення від податків на 10-річний період, а після закінчення їх скорочення. Таке щадне ставлення допомагало переселенцям виживати перший час. Завдяки історичним архівам, ми можемо припустити наскільки важкі часи відчували люди.
У 1889 році кілька друзів поселенців відправляються на полювання і потрапляють в землі, де розташувалася нинішня Нова Каховка. Їх здивувала наявність великої, вільної території, яка підходила для вирощування винограду. Після огляду земель три друга: Жан Жатон, Юлій Майєр і Луї Гехлер, купують 535 га і відразу закладають виноробний селище Основа, де зараз знаходитися винзавод “Таврія”.
Колоністи приїхали зі своїм посадковим матеріалом, але суворі зими і неврожай ставили під загрозу весь хід заходу. До того ж місцеві жителі поставилися до прийшлих вельми войовничо, намагаючись нашкодити або захопити виноградники. Доводилося витрачати зусилля ще й на захист своїх земель, але незважаючи на всі труднощі, колонія розвивалася і міцніла, продовжуючи поповняться новими переселенцями.
Лише до другої половини XIX століття працьовиті люди змогли впоратися з численними проблемами і виноградники стали приносити багатий урожай. Саме завдяки успіхам колоністів зі Швейцарії, все більше місцевих землевласників стало цікавитися виноградною культурою. Особливо видатною особистістю на цьому поприще став Петро Миколайович Трубецькой.
На сьогоднішній день “Таврія” – найбільший винзавод в Україні. Для виробництва вин і коньяків вирощується більше 30 видів винограду (аліготе, шардоне, совіньон, каберне і багато інших). За сезон переробляється близько 17 тисяч тонн винограду, а обсяг готової продукції за рік може досягати до 700 тис. декалітрів.
Багато вин і коньяків йдуть на експорт в ближнє і далеке зарубіжжя. Деякі удостоєні престижних нагород, на виставках і конкурсах і за 40 років отримали 108 золотих медалей, 94 срібла і 38 бронзи. Вся продукція винзаводу “Таврія” сертифікована, а за якістю здійснюється строгий біологічний і хімічний контроль.